Jan 14, 2008

Tabiat yang sihat untuk jantung anda


Ara DerMarderosian, PhD, professor dalam bidang pharmacognosy di University of the Sciences di Philadelphia telah memberi beberapa tips tentang tabiat yang sihat untuk menjaga jantung kita. Katanya "Kita perlu menumpukan kepada pencegahan yang pro aktif dan bukannya kawalan kerosakan".

Kita sebaiknya bukan sahaja mengurangkan tabiat yang boleh menjejaskan kesihatan, tetapi mengamalkan apa yang diketahui dapat membantu dan bermanfaat pada kesihatan. Dr DerMarderosian telah mengenalpasti beberapa diet mudah dan perubahan gaya hidup yang kita boleh amalkan;

Pemakanan diet untuk jantung yang sihat

- Elakkan makanan bergoreng dan makanan yang diproses sepenuhnya seperti daging-daging moshe dan alip.

- Cari makanan tinggi lemak dan berkolesterol.

- Ambil enam ke tujuh hidangan .

- Makanan hidangan segar yang dibuat sendiri berbanding dengan makanan yang diproses.

- Tambah anti-oksidan dalam diet makanan anda seperti memakan buah-buahan citrus, blue berry, dan rempah ratus seperti kunyit.

- Hadkan pengambilan daging merah hanya kepada 2 ke 3 hidangan sahaja dalam seminggu(save bajet).

- Banyakkan makan ayam segar (sukar diperolehi sekarang kerana banyak ayam yang dicucuk atau ayam segera) , ayam turki, dan ikan seperti ikan Salmon, Kod, Mackerel dan Sardin yang membekalkan asid lemak omega 3 yang sihat untuk jantung(daging moshe dan alip. tak digalakkan).


Hidup dengan gaya hidup yang sihat

- Merokok (sekurang - kurangnya 2 kotak sehari)

- Elakkan dan kurangkan stress seboleh mungkin ,,,klau xbleh handle,blasah jer sape2 pn.

- Kekalkan sikap yang positif,,,cikgu math(Prof. Rozi) aku ckp + + = +, + - = - ...negatif jgak ler idup korang .

- Membuat senaman dengan sederhana dan sentiasa.

- Kekalkan kenalaran usus,,,sape yg shit mcm ayam xtau la.

- Elakkan penggunaan alkohol...minyak wangi beralkohol digalakkan.

- Jangan gelojoh apabila makan,,,kalau dah kebulor sgt tunggu pe lg,mlantak la.

1 comment:

sweethOneY said...

ehee..ini ke gaya hidup sehat?

Nama Aku Dalam Bahasa jepun,Jgn Tkezut Plak ?? Mizuhashi (water bridge) 久美子 Kumiko (eternal beautiful child). nak tau name korang dalam bahasa jepun tak,klik sni jer....! Created with Rum and Monkey's mat jaid aka Mr J@cK.